Daca vrei ca micutul tau blanos sa arate si sa se simta cat mai bine, trebuie sa ii oferi ingrijirea corecta de care are nevoie. Decizia de a creste un caine vine la pachet cu asumarea unor sarcini pe care le vei avea de implinit.
Cainii nu stiu sa se spele sau sa se ingrijeasca singuri, iar din aceasta cauza tu trebuie sa le oferi o toaletare zilnica. Incepand de la spalare, pana la taierea unghiilor si periarea, toate acestea trebuie asigurate de tine.
Si sa nu uitam de faptul ca au nevoie, la fel ca si oamenii, de controale medicale periodice si de activitate fizica pentru a se mentine in forma.
Ce trebuie sa faci pentru ingrijirea corecta a cainilor:
- Imbaiarea: cainele nu stie sa se fereasca de noroi, mizerie sau praf. Si desi se “spala” singur, nu va fi suficient cat sa fie indepartate toata murdaria stransa. Foloseste sampon special pentru caini. Nu trebuie totusi sa exagerezi cu spalatul.
- Ingrijirea parului/blanitei: Cainele trebuie periat zilnic pentru a indeparta parul si pentru a evita caderea parului prin toata casa. In cazul raselor cu multa blana, perierea impedica incalcirea. In functie de textura parului sau a blanii, perierea se realizeaza cu diferite tipuri de perie sau pieptan. In cazul parului scurt si aspru se foloseste o perie dura. In cazul parului scurt si matasos, se foloseste o perie fina. Iar in cazul cainilor cu blana lunga, mai intai se foloseste un pieptan si apoi se perie. Daca este nevoie, mergi cu el la saloane speciale pentru animale unde sa il tunzi.
- Curatarea urechilor si a ochilor: in urechile cainilor se strang microbi si praf, de aceea e bine sa le cureti cu o solutie speciala. Din cauza secretiei pe care o produc ochii pentru a elimina praful adunat, se strange o coaja in jurul ochilor, Poti curata usor zona respectiva cu apa calda sau cu ceai de musetel daca ii curg ochii des.
- Ingrijirea labelor si a unghiilor: este bine sa controlam zilnic labele cainilor deoarece pot patrunde corpi straini in zona degetelor. Unghiile se tocesc in mod natural de obicei datorita activitatilor fizice, insa ar fi bine ca de cateva ori pe an sa le taiati cu un cleste special.
- Asigura-i o alimentatie corecta si echilibrata: adapteaza portiile de hrana in functie de varsta, greutate, rasa, activitate fizica si stare fiziologica.
- Fa miscare cu el si antreneaza-l: este important sa aiba parte de o viata activa pentru a-si mentine corpul intr-o conditie fizica buna.
- Mergi cu el la controale periodice la medicul veterinar pentru a vedea daca este sanatos sau daca sufera de vreo afectiune.
- Poti folosi suplimente alimentare: Sunt utilizate la animale batrane, de asemenea la animalele in crestere, in perioada de convalescenta si de restabilire, la animalele sportive in perioada de pregatire si recuperare, la femelele gestante si / lactante.