5 mituri despre caini si pisici

5 mituri despre caini si pisici
Poate iti doresti un animal de companie sau poate copiii cer cu insistenta sa le iei un caine ori o pisica, dar ai auzit tot felul de zvonuri, spre exemplu ca intr-o casa cu animal este mereu mizerie, sau ca blana lor poate fi periculoasa pentru copii.


De aceea, ne-am gandit sa discutam despre cele mai raspandite 5 mituri despre caini si pisici, pentru a vedea exact ce este adevarat si ce nu.

1.Miros urat

FALS
Un animal de companie, fie ca este caine sau pisica, daca este sanatos si bine ingrijit, nu are de ce sa miroasa urat.
Cainii trebuie spalati cu sampon special pentru ei, iar frecventa spalarilor este recomandata de medicul veterinar, in functie de caz. Si pisicile pot fi spalate, insa doar in cazuri extreme, in care sunt foarte murdare.
Au nevoie de mancare sanatoasa pentru ei, care sa le asigure o digestie optima fara balonare si de recompense care le curata dintii, ori chiar de periaj, folosind pasta de dinti speciala pentru ei.
Daca animalul tau de companie miroase urat, recomandam o vizita la veterinar cat mai repede,  pentru a verifica daca are tartru, probleme ale pielii sau probleme stomacale. Odata identificata si tratata problema, nu va mai mirosi urat.
 

 2. Le cade parul

 ADEVARAT


Cat de mult par le cade tine de o serie de factori, de la specie si rasa, pana la ce hrana mananca sau cat de des sunt periati. 
Cainii de rasa comuna, mai ales cei care s-au nascut pe strada, au doua perioade de naparlire: primavara si toamna. In acele perioade pierd mai mult par, insa in restul anului lasa destul de putin par. Cainii de rasa, care au fost crescuti in casa de cateva generatii nu mai au acest obicei de naparlire.
In orice caz, atat caini cat si pisicile trebuie periati in mod regulat, pentru a minimiza cantitatea de par care o sa le cada.
 

3. Parul de caine sau pisica este periculos pentru oameni

FALS
Desi parul de pe canapea sau de pe hainele tale ar putea fi un disconfort, atata timp cat animalul este sanatos, blana lui nu este periculoasa pentru oameni.
Parul de pisica nu formeaza ghem in ficat sau in stomac, nici in plamani. Nici parul de caine nu face acest lucru.
Corpul uman are mecanisme specifice de a elimina orice obiect strain din tractul respirator si din sistemul digestiv.
Exista totusi un risc in parazitii pe care animalul ii poate avea si pe care ii poate transporta prin blana catre om. De aceea, este importanta sa respectati schema de vaccinare si de deparazitare interna si exterma a animalului.
 

4. Au boli care se transmit la om

FALS
Un animal sanatos nu are bolli.
Atunci cand cumperi sau adopti un animalut, este responsabilitatea ta sa il duci la veterinar pentru a fi deparazitat si vaccinat. De asemenea, pentru linistea ta, este bine sa ii faci si un set de analize.
Transmiterea de virusi intre specii nu este facila, dar nici imposibila. Insa daca pisica sau catelul este bine ingrijit (vaccinat, deparazitat, dus frecvent la medicul veterinar pentru consult) nu va avea boli deloc.
 

5. Isi fac nevoile in casa si se urca peste tot

Partial FALS
Cainii isi fac nevoile in casa in primele luni, dat fiind ca nu au voie sa iasa afara pana nu termina schema de vaccinare. Insa de cand incep sa iasa afara, majoritatea cainilor nu mai fac in casa pentru tot restul vietii lor sau pana la batranete, cand pot avea incontinenta urinara sau alte probleme de sanatate.
Pisicile fac la litiera, dar daca stati la curte puteti si sa le invatati sa ceara afara atunci cand vor sa isi faca nevoile. Daca locuiti la bloc, va recomandam o toaleta pentru pisici care sa fie acoperita si un asternut care sa neutralizeze mirosurile.

Cat despre urcatul peste tot, va putem spune ca nici cainii, nici pisicile, nu se urca peste tot; se urca acolo unde au voie.

Depinde de fiecare stapan in parte cum seteaza limitele. Unele animalute invata mai usor, pe cand altele sunt mai incapatanate, dar daca aveti rabdarea si energia necesara, le puteti invata sa nu se urce acolo unde nu le doriti urcate.
Tineti cont ca educarea unui animal este un proces de lunga durata, nu se intampla de azi pe maine. Si pentru a fi eficient, este nevoie sa va impuneti cu fermitate, dar totusi cu blandete.

 

Curiozitati despre caini si pisici


In concluzie, un animal sanatos nu este un pericol pentru oameni, iar sanatatea lui este responsabilitatea stapanului.
Mai mult, s-a demonstrat ca acei copii care cresc impreuna cu un animal de companie au un sistem imunitar mai puternic si un risc mai scazut de a dezvolta diverse alergii.
Animalele de companie ajuta si la responsabilizarea copiilor, insa tineti cont ca desi cel mic poate ajuta la ingriirea catelului sau pisicii, nu va putea sa isi asume ingrijirea acestuia cu tot ce presupune ea, desi probabil el va promite ca asa va fi, doar ca sa ii luati animalutul dorit.
Studille arata, de asemenea, ca detinerea unui animal de companie poate ajuta la reducerea depresiei, a anxietatii, a stresului si poate preveni bolile cardiovasculare.
Alte studii sustin, iar proprietarii de caini si pisici pot sa confirme, ca somnul alaturi de un animal de companie este mai profund si mai odihnitor.
La toate acestea se adauga bucuria de a-l vedea ca vine sa te intampine cum intri pe usa, distractia de a va juca impreuna si iubirea pe care ti-o va oferi neconditionat.



Dat fiind ca am lamurit cele mai frecvente 5 mituri despre caini si pisici, speram ca te-am convins ca beneficiile traiului cu un animal de companie sunt mult mai multe decat riscurile.
Si chiar daca va lasa par pe covor sau iti va fi dificil sa il inveti anumite lucruri, iti putem promite asta: nimeni, niciodata, nu a regretat ca a luat decizia de a avea un animal de companie.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!