5 greseli pe care le faci cu cainele tau de talie mica

5 greseli pe care le faci cu cainele tau de talie mica

Este adorabil să ai un cățel mic și drăguț, care să te întâmpine când vii acasă și cu care să te joci, sau care să stea lângă tine pe canapea atunci când te uiți la un film. Dar și acest cățel mic are anumite nevoi, pe care dacă nu i le îndeplineșți, pot să apară dezechilibre la nivel medical sau emoțional.
 

Iată 5 greșeli pe care le faci cu câinele tău de talie mică:

 

1. Îl lași să sară în/ din pat

Săriturile repetate în pat, pe canapea sau pe divan, mai ales dacă acestea sunt mai înalte, pot provoca în timp probleme articulare pentru câinele tău de talie mică.
Specialiștii ortopezi recomandă să nu lași câinele să sară în pat, pentru a-i proteja sistemul osos și a reduce riscul de probleme ale oaselor sau articulațiilor. Cel mai bine este să îi pui o scară sau rampă specială pe care să poată urca sau să nu îl lași deloc în pat. Poți amenaja un culcuș pentru căței sau o cușcă specială și acela să fie locul lui, unde să stea liniștit sau să doarmă.


 

2. Nu îl plimbi suficient

Persoanele care au câini de talie mică îi plimbă în medie 10-15 minute pe zi, împărțit în 2-3 plimbări. Acest timp nu este nici pe departe suficient, nici pentru un cățel junior, care are multă energie de consumat, nici pentru un adult care din cauza lipsei de exercițiu zilnic poate dezvolta probleme de sănătate precum obezitatea.
Un câine ar trebui să se plimbe minim 45 de minute zilnic, astfel încât să își consume energia și să aibă o dezvoltare echilibrată și o viață sănătoasă.


 

3. Îi oferi o hrană cu conținut prea mare de cereale

Câinii au nevoie de o hrană care să conțină proteină animală, sau mai simplu spus: carne. Deși câinii pot tolera bine anumite cereale, o hrană care conține prea multe cereale și prea puțină carne nu le va oferi toate vitaminele și mineralele de care au nevoie. În plus, o hrană cu conținut prea mare de cereale poate crea probleme digestive sau diverse tipuri de probleme cu blana și pielea, precum alergii sau dermatite.
Indiferent de talia cățelului tău, asigura-te că alegi o hrană pentru câini care să aibă o combinație echilibrată de carne și cereale.

4. Îl lași să fie șeful în casă

Câinele tău de talie mică doarme liniștit pe canapea, ca un îngeraș. Doar că în momentul în care te așezi pe canapea lângă el, te mârâie supărat. Ori atunci când vrei să îl dai jos din patul tău te mârâie și chiar se repede să te muște? Latră excesiv pentru a te atenționa să îl bagi în seamă, trage în lesă și merge mereu înaintea ta, nu te lasă să te așezi în locuri despre care crede că sunt ale lui (canapea, pat etc) și cerșește cu insistență să îi dai din mâncarea ta? Îmi pare rău să te anunț, dar câinele tău de talie mică este șeful la tine în casă.
Și poate pare că se simte confortabil în poziția de lider, însă de multe ori aceasta îi aduce un stres suplimentar, de care chiar nu are nevoie. În cazul în care te afli în această situație și nu știi exact ce ar trebui să faci pentru a restabili ierarhia și liniștea în casa ta, sfatul nostru este să apelezi la cineva care are experiență în dresaj și psihologie canină.
 

5. Nu îl stimulezi psihic suficient

Câinele nu are nevoie doar de mâncare, apă și plimbări, ci și de stimulare psihică. El nu poate să citească o carte sau să joace jocuri de logică pentru a-și menține mintea activă, așa că are nevoie de tine, să îi oferi jocuri și exercițîi care să îl stimuleze psihic.

Îl poți învață comenzi precum "șezi", "culcat" sau "așteaptă" care nu doar că îi vor pune mintea la treabă, ci odată învățate, aceste comenzi se vor dovedi foarte utile în tot felul de situații: în parc, dacă vine un alt câine spre voi, la veterinar, când vrei să intri până la magazin iar câinele să te aștepte cuminte afară și așa mai departe.




Este adevărat ce se spune: "e greu să fii un cățel mic într-o lume mare!". 
Dar nu uita că deși e un cățel mic, are cam aceleași nevoi ca orice alt câine: o hrană de calitate, plimbare, educație, stimulare fizică și mentală, iubire (dar nu cocoloșire) din partea familiei sale umane.

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și acum că ai aflat care sunt cele 5 greșeli pe care le faci cu câinele tău de talie mică vei putea să îi oferi o viață cât mai bună, pentru a putea să petreceți împreună cât mai mult timp și să va bucurați de fiecare clipă.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!