Ştiai că şi câinii pot răci?

Câinii pot răci?

Dacă prietenul dvs. tușește și îi curge nasul, s-ar putea să vă întrebați dacă are o răceală obișnuită. Este important să știm că și ei pot prezenta simptome asemănătoare răcelii din o varietate de cauze, inclusiv infecții, materiale străine în canalele nazale, polipi, paraziți și boli dentare. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre cauzele, diagnosticul și tratamentul simptomelor asemănătoare răcelii la câini.

Ce cauzează răcelile la câini?

Infecții bacteriene și virale

Răceala cauzată de infecții virale sau bacteriene poate face parte dintr-o afecțiune cunoscută sub numele de boala respiratorie infecțioasă canină, numită și tuse de câine sau traheobronșită infecțioasă.

Câinii pot lua răceala de la alți câini infectați prin:

 • Contact direct
 • Picături infectate în aer
 • Contactul cu suprafețe contaminate, precum boluri pentru mâncare, lese sau persoane

Spațiile aglomerate, cum ar fi adăposturile pentru animale, hotelurile de animale și canisele cresc riscul de răspândire a anumitor boli. Locurile în care câinii pot intra în contact între ei, cum ar fi un parc pentru câini sau un cabinet de îngrijire, prezintă, de asemenea, riscuri de transmitere a răcelii sau a altor boli, în special la câinii nevaccinați.

Toate rasele pot fi infectate, dar despre ogari se știe că prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta pneumonie severă, care le pune viața în pericol.

Care sunt alte cauze ale strănutului și curgerii nasului la câini?

Obiecte străine

Mirosul unui câine este între 1.000 și 10.000 de ori mai bun decât al nostru. Folosind simțul mirosului, câinii pot identifica sexul, starea de spirit, boli, mâncarea și multe altele. Deoarece își folosesc nasul atât de des, câinii prezintă un risc ridicat de a le intra în el un un obiect străin, cum ar fi plante. De obicei, acestea pot fi strănutate sau înghițite. Din păcate, obiectul se poate bloca uneori în căile respiratorii și poate provoca simptome care seamănă cu cele ale unei răceli.

Polipi sau alte excrescențe

Polipii, excrescențele sau tumorile din nas blochează fluxul de aer și pot provoca adesea iritații nazale cu descărcare, umflare și durere.

Infecții fungice

Infecțiile fungice determină sistemul imunitar al organismului să reacționeze similar cu infecțiile virale sau bacteriene. Acest lucru duce adesea la scurgeri nazale, umflături și durere.

Paraziți

Acarienii nazali sunt mici insecte care sunt transmise de la alți câini sau vulpi. Un câine cu acarieni nazali poate prezenta iritații și îi poate curge nasul.

Boli dentare grave

Problemele dentare pot apărea atunci când câinilor nu li se fac examinări regulate și dinții lor nu sunt curățați. Anumite probleme dentare pot duce la infecții profunde care implică pasajele sinuzale.

Discutați cu medicul veterinar despre îngrijirea dentară și prevenirea bolilor orale pentru câinele dvs.

Semne de răceli sau alte boli respiratorii la câini

Semnele și simptomele depind de cauza problemei și variază de la pneumonie ușoară la severă, care le poate pune viața în pericol. Acestea pot include următoarele:

 • Din nas le curge un lichid limpede, galben, verde sau cu sânge, în cele mai grave cazuri. Descărcarea poate fi dintr-o nară sau din ambele
 • Tuse productivă / umedă (tuse cu flegmă) sau tuse neproductivă (uscată)
 • Activitate scăzută, reticență în mișcare
 • Febră
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Dificultăți de respirație cu un ritm de respirație crescut sau mișcarea pieptului în timpul respirației
 • Strănuturi dese
 • Ganglionii limfatici măriți (glandele situate sub maxilar sunt semnificativ mai mari decât în mod normal)

Diagnosticul de răceli sau alte boli respiratorii superioare la câini

Veterinarul dvs. vă va întreba despre expunerea recentă a câinelui dvs. la alți câini care ar putea transmite infecții. Determinarea cauzei simptomelor câinelui dvs. include o examinare fizică completă și, eventual, analize de sânge și radiografii. Poate fi necesară sedarea pentru a face o examinare mai în amănunt a gurii și nasului pentru a stabili dacă problema este legată de dinți sau provine din nas.

Tratamentul strănutului și descărcării nazale la câini

Tratamentul depinde, în primul rând, de cauzele simptomelor câinelui.

Pentru simptomele cauzate de infecții virale sau bacteriene, tratamentul se concentrează pe combaterea tusei, scurgerilor nazale, febrei, scăderii poftei de mâncare și tratarea infecțiilor bacteriene secundare. Câinele dvs. trebuie ținut departe de alți câini, deoarece multe boli respiratorii pot fi transmise altor câini.

Obiectele străine, polipii, problemele dentare și tumorile necesită adesea sedare sau anestezie pentru evaluare ulterioară. Veterinarul dvs. vă poate recomanda radiografii sau alte analize imagistice pentru a determina cele mai bune opțiuni de tratament.

Urmați toate instrucțiunile oferite de medicul veterinar, inclusiv administrarea de medicamente, supravegherea pentru a vă asigura că animalul dvs. mănâncă și bea și vizitele ulterioare la medic pentru a observa în ce măsură câinele dvs. răspunde la tratament.

Cum pot fi prevenite răcelile și alte simptome ale căilor respiratorii superioare?

Sunt disponibile vaccinuri care vă ajută să vă protejați câinele de mai mulți viruși și bacterii care pot provoca infecții respiratorii grave. Acestea includ jigodia, parainfluenza și Bordetella. Câinele dvs. încă se poate alege cu o infecție în timp ce este sub influența vaccinurilor; cu toate acestea, vaccinurile vă ajută câinele să evite forme grave ale afecțiunilor împotriva cărora care sunt create și scad transmiterea acestora către alți câini.

Puii trebuie vaccinați complet înainte de a vizita un parc pentru câini sau de a-i caza la un hotel pentru animale.

Datorită modului în care multe dintre aceste infecții sunt răspândite la câini, aveți grijă întotdeauna la igiena prietenului dvs. patruped. Dacă acesta dvs. este bolnav, spălați-vă bine mâinile înainte și după ce îl atingeți pentru a preveni posibila transmitere la alte animale de companie.

Veterinarul dvs. vă poate prescrie medicamente pentru prevenirea acarienilor nazali, care adesea ajută și la prevenirea altor lucruri la care câinele este expus în mod regulat, cum ar fi dirofilarii (viermi de inimă) și alți paraziți. Discutați cu medicul veterinar despre un plan preventiv de asistență medicală dentară, inclusiv recomandări de îngrijire la domiciliu. Dacă îi îngrijiți dantura acasă, ați putea rări vizitele la medic.

Nu uitati sa tineti cainele intr-un mediu cald cel putin pana cand se insanatoseste complet. Puteti folosi un patut, un culcus, o cusca sau o paturica pentru a va asigura ca nu ii este frig.

 • Feb 01, 2021
 • Categorie: News
 • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos