Sfaturi esențiale pentru cei care au iepuri ca animale de companie

Sfaturi esențiale pentru cei care au iepuri ca animale de companie

Iepurii sunt animale de companie fantastice din mai multe motive, dar nu toată lumea știe cum să aibă grijă de unul. Au nevoie de la fel de multă dragoste și atenție, precum câinii și pisicile, dar sunt mai delicați. De asemenea, deoarece oasele lor se pot rupe cu ușurință și de cele multe ori nu le place să fie ridicați, iepurii nu sunt tocmai cele mai potrivite animale de companie pentru copii, care mereu doresc să îi țină în brațe și să se joace cu ei.

Iepurii sunt foarte diferiți de aproape orice animal, deoarece sunt animale de companie domestice, dar au foarte puține lucruri în comun cu câinii, pisicile sau păsările noastre. Aceștia seamănă, într-un fel, cu calul, deoarece sistemul lor digestiv este cea mai importantă și susceptibilă parte a corpului lor când vine vorba de sănătate.

Pe de altă parte, iepurii de companie sunt inteligenți, liniștiți și prietenoși și vă vor întoarce toată dragostea pe care le-o oferiți. Dacă v-ați interesat și credeți că sunteți pregătiți pentru un iepure de companie, iată mai jos tot câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre cum să aveți grijă de un iepure.

1. Cușca pentru iepure

Este recomandat ca aceștia să aibă cușca mare pentru a avea suficient loc să facă mișcare, cel puțin 1m x 1m, cu suficient spațiu pentru o litieră. De asemenea, sunt recomandate vase grele pentru apă curată și hrană și cel puțin un spațiu pentru a se ascunde (cum ar fi un tunel sau o căsuță). Mulți iepurași adoră cuștile cu mai multe niveluri. Podeaua ar trebui să aibă zone plate care nu sunt din sârmă sau bare, pentru a evita ca iepurașul să se rănească sau să se agațe. Veți avea nevoie și de un strat din hârtie reciclată sau rumeguș pe toată podeaua cuștii.

Rețineți că, atunci când noul iepurele dvs. de companie nu este în cușcă, va avea nevoie de aderență pentru a alerga, așa că, dacă aveți podele din parchet sau gresie, ați putea lua în considerare să puneți câteva covoare pentru spațiile în care iepurele dvs. se va juca.

2. Primele contacte cu iepurele

La început, noii stăpâni ai iepurelui nu ar trebui să încerce să îl țină în brațe mai mult decât este necesar. Așezați-vă pe podea lângă iepuraș și citiți o carte sau faceți altceva, fără a-i da atenție. În cele din urmă iepurașul tău va fi curios și va dori să vină să te vadă. Mângâie-l pe cap și freacă-i obrajii sau partea superioară a spatelui. Multor iepuri nu le place să fie atinși în apropierea zonei cozii.

Odată ce iepurele dvs. este obișnuit cu dvs., puteți începe să jucați jocuri. Petreceți cât mai mult timp posibil cu iepurele dvs. Iubesc atenția și sunt, în general, foarte activi dimineața și seara.

3. Sănătatea iepurelui

Pot trăi 13 sau mai mulți ani cu îngrijire adecvată, dar speranța lor de viață medie este mai mică. Aceștia ar trebui sterilizați, lucru care de obicei este făcut deja dacă adoptați de la un adăpost. De fapt, iepurașii femele nesterilizate au aproape 100% șanse de cancer uterin, pe care îl puteți preveni prin sterilizare. Noul dvs. iepuraș de companie va avea nevoie de un control făcut de către un medic veterinar priceput cel puțin o dată pe an.

Cel mai important lucru pe care îl poate face un nou stăpân de iepuri este să-și cunoască animalul. Dacă există o schimbare de comportament, în special în obiceiurile sale alimentare, mergeți la medicul veterinar. Iepurii sunt predispuși la afecțiuni gastro-intestinale care pot fi fatale dacă nu sunt tratate la timp și corect. Trebuie să fiți riguroși în ceea ce privește alimentația lor și să verificați zilnic pentru a observa orice modificare a poftei de mâncare sau a scaunelor. Acestea pot duce rapid la probleme medicale majore, dacă intestinul lor le nu mai funcționează normal.

Încercați să vă hrăniți iepurașul la aproximativ aceeași oră zilnic, cântăriți-le mâncarea și, dacă observați că nu o termină în timpul obișnuit, ar fi bine să faceți un drum la veterinar. Ar fi bine să faceți o rutină de îngrijire zilnică a iepurașului dvs., pentru a-l analiza pe burtă și prin blană. Iepurii sunt, de asemenea, foarte predispuși la insolație. Dacă vremea este caldă, asigurați-i întotdeauna o sticlă de 1-2 l cu apă rece sau înghețată pentru ca iepurașul să se sprijine pe ea.

4. Nutriția iepurelui

Cea mai importantă componentă a dietei unui iepure este fânul sau iarba din grădină. Evitați fânul de lucernă, cu excepția cazului în care iepurele tău este pui.

Adulții se pot hrăni cu pelete pentru iepuri, dar asigurați-vă că discutați întotdeauna cu medicul veterinar înainte de a-i schimba dieta. Cantitatea recomandată pentru adulți este de 1/3 cană pe zi de pelete. Cantitatea de hrană pe care ar trebui să o consume iepurele dvs. pe zi depinde, în mare măsură, de greutatea sa. De asemenea, dacă se hrănește cu  mâncare pentru iepuri, nu ar trebui să aibă niciodată peletele ca parte centrală a dietei.

Pentru a-i completa dieta, încercați verdețuri. Le puteți da ca și gustări din când în când, dar nu toți iepurii le pot tolera. Începeți încet prin introducerea unei plante verzi, precum pătrunjelul, în dieta iepurelui pentru câteva zile. Dacă îi place și le face bine, puteți trece la alte plante. Puteți să încercați și cu salată verde, coriandru sau păpădie. Cantitatea pentru un iepure ar trebui să fie cam cât puteți ține într-o palmă. Morcovii, surprinzător, nu sunt buni pentru iepurașul dvs. Au prea mult zahăr.

Iepurele dvs. va avea nevoie și de acces constant la multă apă curată. Sunt recomandate castroanele ceramice care nu se pot răsturna. În acestea nu se pot forma alge și bacterii, așa cum se întâmplă în recipientele de apă din plastic.

5. Dresajul iepurilor

Majoritatea iepurilor pot fi dresați să își facă nevoile la litieră. Totuși, ar trebui mai întâi sterilizați. Sunt atât de inteligenți încât nu au nevoie de mult antrenament. Oferiți-le o litieră mare de pisici, acoperiți-o cu câteva straturi de ziar și completați-o cu mult fân de iarbă. Evitați să îi puneți lut sau de așchii de pin sau cedru în cușcă sau litieră.

  • Dec 08, 2020
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos