Perușii

Perușii sunt printre cele mai comune specii de păsări ținute ca animale de companie. Acești papagali sunt ușor de întreținut și îmblânzit. Deși uneori pot fi dificil de înțeles, aceștia sunt destul de capabili să imite limbajul uman.

Temperament

Aceste păsări sunt păsări blânde și docile. Dacă îi dobândiți de mici, perușii sunt foarte ușor de îmblânzit. Le face plăcere să trăiască în perechi, dar, fiindcă interacționează mai mult între ei, nu se atașează atât de mult de stăpânii lor. De asemenea, șansele să imite vorbirea umană scad drastic. Perușii sunt foarte jucăuși, activi și nu fac atât de mult zgomot ca alte specii de papagali.

Culori și aspect

Culoarea cea mai des întâlnită la peruși este un verde deschis, cu dungi negre pe aripi, spate și cap. Cei tineri au si niște dungi pe frunte care se retrag odată cu înaintarea în vârstă, iar ochii lor sunt întunecați și devin treptat gri, odată cu vârsta. Împerecherea selectivă, practicată în comerțul cu animale, a dus la crearea și altor culori de penaj, precum violet, albastru, galben, alb și clasicul verde neon.

Îngrijire

Dacă doriți să îl îmblânziți ușor, cel mai bine este să alegeți un exemplar tânăr care a fost îngrijit cu atenție. Probabil va costa mai mult, dar merită. Va face procesul de îmblânzire mult mai rapid și mai ușor. În schimb, magazinele de animale de companie au de obicei păsări mai în vârstă, cărora nu li se acordă cea mai multă atenție.

Alegeți o pasăre alertă și activă. Penele trebuie să fie fine, lucioase și să stea lipite de corp. Solzii de pe picioare trebuie să fie netezi, unghiile și ciocul să fie ușor tocite, iar nările ar trebui să fie curate.

Deoarece sunt foarte jucăuși, au nevoie de o cușcă mare, unde să aibă suficient spațiu pentru jucării, dormit, zbor și loc de mâncare. Dimensiunile minime pentru o cușcă sunt aproximativ 50 cm lungime x 25 cm adâncime x 30 cm lățime. Cel mai bine este să fie mult mai mare de atât. Distanța dintre bare ar trebui să fie de 5 mm sau mai puțin pentru a evita evadările și pentru a preveni blocarea păsării intre bare. Barele orizontale ale cuștii sunt perfecte pentru cățărat și mișcare. Asigurați-vă că aveți la cușcă suficiente, dar cu spații destul de mari între ele, pentru ca perușul să se miște confortabil. Mai au nevoie de un cuib în care să doarmă, vase pentru mâncare și apă, diverse jucării și obiecte pe care să le roadă. Toate acestea ar trebui să aibă loc în cușcă.

Chiar dacă au o cușcă mare, perușii vor avea nevoie să petreacă timp în afara acesteia, pentru socializare și joacă. Zborul face parte din natura păsării, așa că trebuie să îi oferiți un spațiu sigur pentru asta. Dacă nu aveți posibilitatea să îi oferiți o astfel de zonă, luați în considerare tăierea penelor de pe aripi pentru a le reduce capacitatea de zbor.

Perușii sunt păsări sociale și par să fie cei mai fericiți atunci când sunt ținuți în pereche. O pasăre singură se poate simți bine și ea, cu condiția să petreceți o cantitate semnificativă de timp în fiecare zi interacționând cu ea.

Alimentația

Cel mai important lucru este varietatea pentru o dietă sănătoasă. Țineți minte, aceste păsări, în sălbăticie, își procura hrana din cele mai diverse surse. Semințele sunt foarte nutritive pentru un peruș, dar, deoarece acestea sunt bogate în grăsimi, ar trebui să constituie doar o parte din dietă. Hrana cu pelete este adesea o alegere bună pentru păsări, deoarece sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional. Semințele și peletele pot fi oferite în combinație, dar și alte alimente ar trebui să completeze dieta, inclusiv o varietate de legume proaspete (morcovi, broccoli, porumb, spanac, fasole etc.) și fructe.

Aveți răbdare cu perușul dvs. oricând îi dați un aliment nou, deoarece acestea pot fi speria păsările. Semințele încolțite sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a adăuga varietate la dieta păsărilor, dar avocado, ciocolată, zahăr și sare trebuie evitate.

Puteți să-i dați o sepie ca sursă de calciu, dar poate fi dăunătoare dacă perușul dvs. mănâncă prea mult.

Mișcarea

Timpul de zbor liber este esențial pentru peruși; încercați să le oferiți câteva ore pe zi de zbor într-o cameră sigură. O plantă de apartament mare poate fi un loc de joacă minunat. Perușul dvs. are nevoie de o varietate de jucării pentru a avea parte de mișcare și stimulare mentală. Cel mai bine este să schimbați jucăriile la o lună sau două, pentru a împiedica păsările să se plictisească.

Probleme des întâlnite de sănătate

Perușii sunt predispuși la aceleași probleme ca și alți papagali, dar au și unele care sunt unice pentru această specie. Ele pot fi susceptibile la o afecțiune cauzată de deficiența de iod sau pot dezvolta tumori dacă dieta include prea multe semințe și nu există suficiente fructe și legume. Perușii pot fi, de asemenea, predispuși sa facă psitacoză (numită și febră de papagal, cauzată de o bacterie) și pot cădea pradă acarienilor care afectează pielea solzoasă de pe picioare și din jurul ochilor.

Interacțiunea cu ei

Un peruș îmblânzit se va bucura să-și petreacă timpul cu tine și ar putea chiar prefera să îți stea pe umăr pentru a se lipi la tine, astfel încât să-i poți mângâia penajul. Totuși, trebuie să aveți răbdare până în acel moment, fiindcă devin sociabili după o anumită perioadă de timp.

Oferiți-i perușului dvs. jucăriile potrivite, iar acesta vă va oferi un spectacol mai bun decât orice altceva. Papagalilor le place să sune clopote, să exploreze lucruri goale, să-și tragă jucăriile după ei, să arunce obiecte și să vorbească cu reflexia lor în oglindă. Când li se oferă lucruri ce pot fi mestecate, este posibil ca perușul dvs. să le distrugă.

  • Nov 20, 2020
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos