Obezitatea la pisici

Obezitatea la pisici: cum o puteți preveni și cum vă ajutați pisica supraponderală să slăbească?

 

Există o mulțime de glume despre pisici grase online, dar sănătatea prietenilor noștri felini nu este ceva de râs. Obezitatea la pisici este în creștere, iar această tendință poate duce la multe consecințe grave pentru animalele noastre de companie. Dacă nu este tratată, problema unei pisici supraponderale va duce în cele din urmă la o sănătate precară și la o calitate scăzută a vieții. Deci, ce putem face pentru a ne ajuta felinele să fie mai sănătoase și să slăbească?

Pisicile supraponderale: o problemă în creștere

Obezitatea la pisicile de companie este o problemă în plină creștere. Pe măsură ce oamenii din țările dezvoltate au devenit mai plinuți, la fel s-a întâmplat și cu prietenii lor felini! Deci, dacă vă întrebați de ce pisica dvs. este supraponderală, este posibil ca acesta să fie un motiv.

Dar ce este exact obezitatea? Aceasta este acumularea excesului de grăsime corporală. Pisica poate fi supraponderală, dar să nu fie considerată obeză, deși are în continuare exces de grăsime corporală care i-ar putea afecta sănătatea și bunăstarea lor generală. Da, trebuie să iubim și pisicile grase, dar nu numai mângâindu-le pe burtă și încurajându-le. Un plan de slăbire recomandat de veterinar și aplicat cu atenție este cel mai bun mod de a ajuta o pisică supraponderală să-și recapete sănătatea.

Dacă are cu 10-20% mai mult decât greutatea ideală, o pisică este supraponderală. Dacă greutatea unei pisici este cu 20% sau mai mult decât ceea ce este considerat normal sau sănătos, atunci pisica este clasificată ca obeză.

Cât de periculos este pentru pisică?

Dacă pisica dvs. are 1-2 kg în plus, s-ar putea să nu vă deranjeze felul în care arată, dar riscurile pentru sănătate sunt grave. Un kilogram în plus la o pisică a cărei greutate normală ar trebui să fie 5 kg înseamnă 20% din greutatea sa ideală. Pentru un om, ar însemna 12-17 kg suplimentare. Pisicile supraponderale prezintă un risc mai mare de probleme precum diabet, artrită, boli cardiace și respiratorii, boli renale și chiar cancer.

Recunoașteți semnele

În medie, pisicile domestice ar trebui să aibă o greutate de aproximativ 3,5-6 kg, dar aceasta depinde mult de vârsta și rasa animalului.

Discutați cu medicul veterinar pentru a determina greutatea ideală a pisicii dvs. și în ce categorie se poate încadra în prezent, subponderală, normală, supraponderală sau obeză.

Scara stării corporale a pisicilor

Aceasta este utilă pentru a vă ajuta să verificați și să o evaluați. Aceasta are 9 trepte diferite pentru a descrie greutatea corporală și starea unei pisici. Treceți ambele mâini, cu palmele în jos, peste cutia toracică a pisicii și priviți-o din lateral și deasupra. De asemenea, un veterinar vă poate ajuta să verificați animalul și să observați semnele.

 1. Emaciat: coastele și coloana vertebrală vizibile de la distanță. Fără grăsime vizibilă.
 2. Grav subponderal.
 3. Subponderal: coastele și coloana vertebrală pot fi vizibile și pot fi ușor simțite cu o acoperire minimă de grăsime. Talie evidentă, grăsime abdominală minimă.
 4. Ușor subponderal.
 5. Greutate ideală: coastele pot fi resimțite, cu o ușoară acoperire a grăsimii. Strat minim de grăsime în jurul burții. Talie vizibilă în spatele coastelor.
 6. Ușor supraponderal.
 7. Greutate excesivă/supraponderal: coastele nu sunt ușor de simțit la atingere, cu acoperire moderată a grăsimii. Zona burticii este vizibil rotundă și are un strat moderat de grăsime în jurul abdomenului.
 8. Obezi
 9. Grav obez: coastele nu pot fi resimțite sub un strat gros de grăsime. Fără talie, rotunjire evidentă a burții și depozite extinse de grăsime în jurul abdomenului, deasupra spatelui, feței și membrelor.

Cum vă puteți ajuta pisica supraponderală

Când vine vorba de a vă ajuta pisica să slăbească, obiectivul nu ar trebui să fie pierderea rapidă în greutate, ci treptată. Urmăriți ca prietenul dvs. felin să piardă 1-2% din greutatea corporală pe săptămână.

Consultați un medic veterinar pentru a stabili cel mai bun plan pentru pierderea în greutate a pisicii dvs. Apoi puneți-l în aplicare, împreună cu sfaturile de mai jos, și urmăriți-i procesul de slăbire.

Limitați gustările

Oamenii tind să uite că nu toate gustările pentru animale sunt cel mai bun lucru pentru ei și au un număr de calorii. Trebuie să fie luate în considerare pe lângă restul meselor lor. Nevoile calorice pentru o pisică sunt mult mai mici decât ale unui om. Așadar, chiar și alimentele despre care ați crede că sunt foarte sănătoase pentru oameni, precum pieptul de pui, conțin o cantitate imensă de calorii pentru o pisică.

Obișnuiți-vă pisica cu un program regulat de mese, la ore fixe. Evitați pe cât puteți să îi lăsați mâncare disponibilă în permanență și limitați gustările la 10% din necesarul caloric al felinei.

Creați o dietă specializată

O dietă bine planificată împreună cu medicul veterinar este esențială pentru prevenirea sau combaterea obezității. În funcție de rasă, dimensiune, vârstă și stilul de viață al pisicii, aceasta va avea nevoi speciale. Controlul alimentației este esențial, deoarece este ușor să ajungi să hrănești pisica prea mult. Verificați mereu caloriile și cantitățile de hrană pe care i le oferiți.

Fă-o să depună efort pentru mâncare

Îi puteți împrăștia conținutul unei mese prin mai multe locuri din casă, astfel determinând-o să facă mișcare căutându-și hrana. De asemenea, există jucării care îi eliberează mâncarea pe măsură ce interacționează cu ele, precum bile pentru hrană. Astfel depune efort pentru a obține o masă întreagă.

Încurajați pisica să facă mai multă mișcare

În sălbăticie, pisicile sunt foarte active, spre deosebire de cele de casă, care pot fi considerate de-a dreptul leneșe. Totuși, există multe moduri prin care le puteți încuraja să facă mai multă mișcare, precum:

 • Îndemnați-o să urce și să coboare scările sau să alerge.
 • Jucați-vă cu ea cât mai mult.
 • Luați în considerare ieșirile în aer liber cu pisica, să alerge, să exploreze, să se urce în copaci. Totuși, acest lucru ar trebui făcut cu atenție și treptat!
 • Pisicile adoră cutiile – aranjați câteva astfel încât pisica să se poată juca prin ele.
 • Luați în considerare un al doilea animal de companie, ca partener de joacă.
 • Imitați prada pisicii cu ajutorul unui laser.
 • Investiți în niște jucării care se mișcă, precum un șoarece robot.
 • Așezați patul preferat al pisicii dvs. într-un loc în care trebuie să sară pentru a ajunge la el.
 • Nu mai lăsați oaspeții să-i dea gustări – încurajați-i să aducă jucării în schimb.

 

 • Nov 20, 2020
 • Categorie: News
 • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos