Îngrijirea pisicii

Îngrijirea pisicii

O modalitate bună de a vă menține pisica sănătoasă și de a avea o legătură strânsă cu ea, este să o îngrijiți cât mai des.

Asta nu înseamnă doar a face felina să arate bine: periați-o să îi îndepărtați părul căzut. Ajută să-i păstrați pielea și blana sănătoase. Oferindu-i multă atenție veți putea și să îi depistați probleme generale de sănătate ale pisicii.

Dacă vă obișnuiți pisoiul cu periatul de la o vârstă fragedă, viața va fi mult mai ușoară pentru amândoi în viitor. Vestea bună este că celor mai multe pisici le place să fie periate și, de îndată ce vă văd cu un pieptene sau o perie în mână, vor veni să le răsfățați de îndată.

Începeți să vă periați pisica încă de când este pui

Blană scurtă vs. blană lungă

Grija și frecvența cu care vă periați pisoiul vor varia, în mod normal, în funcție de tipul de blană. În general, pisicile cu parul scurt pot fi periate o dată pe săptămână, în timp ce o rasă cu părul lung va necesita îngrijire zilnică cu instrumentele adecvate. Rasele cu păr lung au nevoie de mai multă îngrijire, iar periajul va dura mai mult, așa că probabil veți dori să vă spălați pisica pe o suprafață sau o masă antiderapantă, astfel încât voi doi să vă simțiți mai confortabil.

Când este încă pui, încurajați-l să se simtă bine în timpul periajului. Puneți-l pe masă unde doriți să îl periați, lăudați-l și dați-i câteva gustări. În curând va asocia acest loc cu locul unde va fi periat și recompensat.

Cum să vă periați puiul de pisică

Puneți pisoiul pe poală și arătați-i peria astfel încât să o poată mirosi. Atunci când se va simți în siguranță, acesta își va freca fața pe ea. Începeți să periați cu atenție, mai întâi pe spate și apoi pe părțile laterale ale corpului. Nu uitați să vorbiți cu un ton blând și liniștitor. La fiecare câteva minute, mângâiați-l ca parte a rutinei sale de răsfăț. Îi puteți oferi și o gustare ca  o recompensă suplimentară. Repetați acest lucru de mai multe ori pe zi, crescând treptat durata de periere. Când pisica dvs. se simte confortabil cu periajul, puteți începe să-i periați burta, coada, urechile și alte zone sensibile.

Toate acestea faceți-le într-un mod blând și asigurați-vă că primele ședințe de îngrijire sunt scurte. Nu trebuie să vă grăbiți, deoarece cel mai important este să se simtă relaxat. Dacă vedeți că pisica dvs. începe să se plictisească sau să se agite, stați departe de zonele mai sensibile și reveniți la periajul spatelui. În timp ce pisica dvs. este relaxată, profitați de ocazie pentru a-i face un control rapid de sănătate.

La ce să fiți atenți

Atingeți-i labele și examinați-i ușor ghearele și degetele. Începeți cu o singură gheară, vorbiți-i frumos și recompensați-l pentru a-l face să se simtă bine. În următoarele sesiuni de periere, puteți încerca cu două gheare și așa mai departe, dezvoltându-vă abilitățile de pedichiură a animalelor de companie încetul cu încetul, până când pisica dvs. este complet în largul său. Dacă animalul dvs. de companie încă toarce de fericire la sfârșitul sesiunii de periere, profitați de ocazie pentru a privi cu atenție în urechi și deschideți-i gura ușor pentru a-i verifica gingiile și dinții. Încheiați întotdeauna o sesiune de periere cu mult răsfăț și mângâiere. La urma urmei, pisica dvs. o merită!

 

 

 

Tăierea ghearelor

Când pisicile se urcă pe un copac sau își folosește stâlpul de zgâriere, este posibil să-și piardă stratul exterior al ghearelor, dar nu vă faceți griji, este normal. Zgârierea lucrurilor este normală pentru o pisică. Ghearele lor au mai multe straturi, astfel încât dacă învelișul exterior cade, va exista unul nou, ascuțit, dedesubt (uneori veți găsi straturile exterioare căzute în apropierea locurilor lor preferate de zgârieturi). Dacă aveți o pisică activă și sănătoasă, căreia, pe deasupra, îi place să fie și în aer liber, este puțin probabil să aveți nevoie să-i tăiați ghearele. Pe de altă parte, pisicile de interior sau cele mai în vârstă pot avea nevoie din când în când de o pedichiură, iar aceasta poate deveni o parte esențială a rutinei de îngrijire obișnuită.

Obișnuiți-vă pisica să-i fie tăiate ghearele de la o vârstă fragedă. O modalitate bună de a începe este să apăsați ușor pe labele pisicii dvs. pentru a expune ghearele înainte de tăiere și apoi să o lăudați sau să îi oferiți o gustare delicioasă. Dacă aveți de gând să faceți acest lucru, este important să știți cum să-l faceți corect. Cu siguranță nu doriți să vă răniți pisica tăindu-i pielea sau o parte sensibilă a ghearei. Puteți cere ajutorul veterinarului să vă arate cum să procedați și apoi să vă verifice tehnica, eventual să vă dea câteva sfaturi.

Verificați ghearele pisicii dvs. o dată pe săptămână, inclusiv cele ale „degetului mare” sau a pintenului - este cea care se găsește mai sus pe picior, chiar sub gleznă. Rareori atinge solul, așa că tinde să crească prea mult - mai ales la pisicile în vârstă de 7 ani sau mai mult.

Cum să-i faceți baie

Începeți prin a vă peria pisica și a scăpa de cât mai multă murdărie posibil, apoi umpleți baia sau chiuveta cu suficientă apă călduță - niciodată fierbinte - pentru a vă spăla pisica.

Uneori, gustările sau ajutorul unei alte persoane pentru a ajuta să țină pisica pot face procesul mai ușor atât pentru dvs., cât și pentru pisica dvs. Dacă mușcă sau zgârie în timpul băii sau pare să devină stresată, încetează și consultă medicul veterinar pentru sfaturi. S-ar putea ca altcineva mai experimentat, cum ar fi medicul veterinar sau un îngrijitor, să o poată face fără probleme.

Aplicați o cantitate mică de șampon pentru pisici și apă caldă numai în zona murdară sau colorată. Dacă spălați întregul corp, evitați zona capului și spălați gâtul, trunchiul, labele și coada pisicii. Dacă doriți să le curățați și fața, folosiți un prosop umed. Nu scufundați niciodată capul în apă și nu o stropiți pe față. Doar un prosop umed trebuie utilizat pe fața și urechile.

Pentru a vă clăti pisica, umpleți o cană cu puțină apă caldă și acoperiți-i ochii și urechile în timp ce îi clătiți ușor restul corpului. Repetați cu un balsam dacă doriți să folosiți așa ceva. Asigurați-vă că ați clătit bine orice urmă de șampon și balsam, deoarece nu doriți ca pisica să le înghită atunci când se spală singură.

În cele din urmă, așezați pisica pe un prosop și lăsați-o să scuture de excesul de apă. Dacă vreți să o uscați, faceți-o cu prosopul, nu cu uscătorul de păr, fiindcă sunetul s-ar putea să o sperie.

  • Nov 20, 2020
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos