Îngrijirea câinilor acasă

Îngrijirea câinelui dvs. este esențială pentru sănătatea lui, dar, spre deosebire de oameni, majoritatea câinilor nu au nevoie de o igienă zilnică. Modul de îngrijire diferă de la rasă la rasă; de exemplu, ogarii afgani sau pudelii necesită îngrijire regulată, în timp ce beagle, boxerii sau bulldogii nu sunt atât de pretențioși în această privință. Igiena, cum ar fi spălarea dinților, curățarea urechilor, tăierea ghearelor și periajul sunt cu siguranță câteva aspecte esențiale al îngrijirii regulate a câinilor, indiferent de rasă.

Există saloane pentru toaletarea câinilor, de asemenea mulți tehnicieni veterinari au suficientă experiență, astfel încât puteți fi sigur că prietenul dvs. este pe mâini bune, orice alegere ați face. Cu toate acestea este de folos și ca proprietarii să își însușească câteva noțiuni de bază despre îngrijirea câinelui, cât și despre folosirea instrumentelor pentru a face o treabă cât mai bună.

Îngrijirea câinilor acasă

Mai întâi aveți nevoie de câteva instrumente, cum ar fi: unghieră pentru câini, pulbere pentru oprirea sângerării unghiilor, instrumente de curățare a dinților, perii, piepteni cu dinți rari și alții cu dinți deși, șampoane, balsam și tot ce ar mai avea nevoie câinele dvs. De asemenea, trebuie să aveți și spațiul necesar pentru a face asta (o masă solidă sau o cadă), în funcție de talia animalului. Cele mai bune sfaturi le puteți primi ori de la medicul veterinar, ori de la un cabinet specializat în toaletarea câinilor.

Folosiți o perie potrivită tipului de blană a câinelui. În general, periile cu păr sunt recomandate pentru rase cu blana scurtă, iar cele cu dinții mai rari sunt folosite pentru rasele cu părul lung. Periați câinele în fiecare zi pentru a îndepărta murdăria, praful, firele de păr moarte și pentru a-i menține strălucirea blănii. Folosiți un prosop umed pentru a șterge orice murdărie, noroi sau orice alte resturi de afară care rămân în blana câinelui.

În special în timpul sezonului cald, verificați zilnic câinele de căpușe, sau chiar de mai multe ori pe zi. Dacă nu știți să le îndepărtați, cereți ajutorul medicului veterinar pentru a vă arăta cea mai sigură metodă. Există și instrumente care vă pot ajuta să faceți și asta mai ușor, pe care le puteți găsi la orice magazin pentru animale. Cu cât le îndepărtați mai repede, cu atât este mai bine.

Verificați în mod regulat labele câinelui. Nu doar pentru curățenie, ci să vă asigurați că nu sunt uscate, crăpate sau rănite în vreun fel. De asemenea, poate crește păr în exces între degetele câinelui, pe care ar trebui să-l scurtați periodic, dacă este cazul. Când faceți asta trebuie să aveți grijă să nu răniți câinele. Ar trebui să folosiți foarfece cu marginile neascuțite sau unghieră, doar după ce veterinarul v-a învățat cum să faceți asta.

Tăiați periodic ghearele câinelui. Înainte să faceți asta, asigurați-vă că aveți la îndemână o pudră pentru cauterizare sau o substanță pentru oprirea sângerării. Ghearele trebuie tăiate regulat pentru a nu le permite să crească prea lungi și să jeneze animalul. Tăierea lor periodica le ajută să nu se vascularizeze până la vârf. Dacă le tăiați prea rar sau se rup, pot apărea sângerări, fiindcă devin vascularizate până aproape de vârful ghearei. În cazul în care sunt negre, va fi cu atât mai dificil să le tăiați, fiindcă nu veți vedea cu ușurință cât să scurtați fără a răni câinele. Dacă aveți nevoie de ajutor sau nu credeți că vă descurcați singuri, cereți ajutorul medicului veterinar sau duceți animalul la un salon pentru câini.

Părul care îi acoperă ochii, în cazul în care rasa câinelui dvs. are așa ceva, trebuie scurtat și curățat periodic cu un prosop umed. Asigurați-vă că părul tăiat nu îi va intra în ochi, pentru a nu-i irita.

Ștergeți interiorul urechilor câinelui o dată pe săptămână cu un prosop sau o cârpă umedă și moale. În același timp, ar trebui să analizați cu atenție interiorul urechilor și să i le mirosiți. Un miros înțepător poate fi un semn al unei infecții și necesită vizita unui veterinar. Puteți vedea mai bine asta imediat după baie sau după ce câinele dvs. înoată. Este foarte important să uscați fiecare ureche după ce a pătruns apa în ea.

Din îngrijirea zilnică a câinelui dvs. nu trebuie să lipsească periatul dinților. Dacă nu o puteți face zilnic, este nevoie de măcar 3 ori pe săptămână. Placa bacteriană începe să se formeze după 48 ore. Puteți încerca, de asemenea, să vă înfășurați tifon pe un deget și să îi masați ușor gingiile. Problemele dentare ale câinilor pot genera alte probleme mai grave, precum boli de inimă, de rinichi și altele. Obișnuiți-vă câinele să îi fie curățați dinții regulat. Este benefic pentru animalul de companie și vă scutește de costuri suplimentare pentru îngrijirea dinților mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă. Întotdeauna folosiți produse de igienă recomandate de medicul dvs. veterinar.

Ce ar trebui să evitați

Nu folosiți produse de igienă și îngrijire pentru oameni, cum ar fi șampon, balsam, spray-uri și pastă de dinți, pe câinele dvs. Multe paste de dinți pentru noi conțin xylitol, care este toxic pentru animale. Evitați tăierea unghiilor câinelui dacă nu ați învățat cum trebuie această tehnică. De asemenea, trebuie să aveți instrumentele și produsele potrivite pentru a evita sângerarea ghearelor. Tăierea prea scurtă a acestora poate cauza durere extremă.

Dacă observați anumite răni sau iritații, nu încercați să le tratați singuri. Apelați de îndată la un veterinar pentru diagnosticarea și tratarea acestora.

Nu încercați să tundeți câinele de unul singur, fără o pregătire în prealabil. Pentru zonele sensibile, apelați la îngrijitori profesioniști, căci au uneltele și cunoștințele necesare pentru a se ocupa de asta.

Nu folosiți foarfecile pentru hârtie sau textile pe câinele dvs. De asemenea, nu încercați să tăiați nodurile din blană dacă nu aveți experiența necesară. Pentru a le înlătura, este nevoie doar de degetele dvs., puțin balsam pentru câini și câteva tipuri de pieptene.

În timp ce îl curățați, dacă observați corpuri străine în ochii, urechile, nasul, gura sau între degete, nu încercați să le înlăturați fără medicul veterinar.

Combinați îngrijirea și igiena de acasă cu vizite regulate la profesioniști și câinele dvs. va fi curat și sănătos.

  • Nov 20, 2020
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos