De ce se curăță pisicile după ce mănâncă?

                         De ce se curăță pisicile după ce mănâncă?

Ați acordat o atenție deosebită comportamentului pisicii tale în ultima vreme? Veți observa că îngrijirea le ocupă o mare parte din timp. Pisicile se vor curăța după ce se joacă, dorm, mănâncă și în multe alte momente ale zilei. „Spălatul” este un instinct primordial pentru pisici. Acesta este unul dintre primele comportamente pe care le învață de la mame. Deci, de ce se îngrijesc pisicile în aceste momente?

Pisicile au un obicei de a se curăța după ce mănâncă deoarece este instinctul lor natural. Cele sălbatice trebuie să scape de mirosul alimentar după ce au mâncat pentru a evita să atragă prădători mai mari. Deși este un obicei de supraviețuire, îngrijirea după masă este, de asemenea, felul pisicii tale de a-și menține igiena generală.

Vi se pare interesant faptul că pisicile domesticite încă își păstrază multe din instinctele lor sălbatice și naturale? Continuați să citiți toate detaliile despre comportamentul acesta.

O privire asupra comportamentului de curățare

Pisicile sunt complet echipate pentru a se îngriji sau a se curăța. Limba lor are mici țepi care le permit să îndepărteze cu ușurință materialele sau murdăria și excesul de blană din corp. Labele lor acționează ca șervețele sau piepteni. Veți vedea adesea pisica dvs. lingându-și labele și apoi folosindu-le pentru a-și freca fața și urechile.

Curățarea este un comportament de așteptat la pisici și ar trebui încurajat. Acesta le este folositor in diverse aspecte ale vieții felinelor:

  • Menținerea pielii sănătoase
  • Indicarea stării de sănătate
  • Scopuri sociale
  • Abilitatea de a calma sau de a se vindeca

Știați că spălarea ajută pisicile să scape de paraziți? Un motiv important pentru care acestea se curăță pe tot corpul este îndepărtarea paraziților, cum ar fi puricii.

Limba felină este aspră și acoperită cu structuri minuscule numite papile. Atunci când se spală după masă, majoritatea pisicilor își folosesc de obicei labele pentru a îndepărta resturile mici de mâncare și a reziduurilor de pe față, oprindu-se ocazional să lingă labele și să le curățe.

De ce își ling pisicile gura după ce au mâncat

Ai observat vreodată că pisica îți linge repede botul imediat după ce a mâncat? De fapt, unele pisici o fac chiar înainte de a începe să mănânce, în așteptarea hranei lor.

Aceasta face parte din rutina de spălare a felinelor asociată cu mâncarea. Limba pisicii dvs. începe curățarea imediat, chiar înainte ca pisica să se așeze pentru ritualul adecvat de curățare după cină. La urma urmei, gura este zona care necesită cea mai multă atenție și este și cel mai ușor de curățat - fără a fi nevoie să folosească labele.

Pisicile își ling labele de mai multe ori în timpul curățării după masă. Și le folosesc pentru a ajunge la acele zone greu de atins în spatele urechilor și peste obraji. Odată ce zona capului a fost curățată temeinic, multe pisici își curăța labele cu cea mai mare atenție, mestecându-le adesea puțin, pentru a ajunge la zonele greu accesibile dintr degete.

Curățarea labei astfel ajută pisica să se asigure că toate mirosurile alimentare sunt îndepărtate de pe corpul lor. Deoarece labele sunt folosite la curățarea feței și a capului, este logic să termine sesiunea curățându-le chiar pe acestea.

Cum se prezintă un obicei de curățare normal și sănătos?

Veți dori să vă familiarizați cu aspectul normal și anormal de cuățare al pisicii dvs. Cunoașterea diferenței vă poate ajuta să detectați semnele timpurii ale unor boli sau altor probleme pe care pisica dvs. le poate întâmpina. Fiecare va avea propriile metode și un stil caracteristic atunci când vine vorba de obiceiurile ei de îngrijire. Aflați cum arată „normalul” pisicii dvs. observându-l în rutina zilnică.

Se poate curăța excesiv?

Spălarea excesivă sau alopecia psihogenă este un comportament compulsiv pe care îl vor experimenta unele pisici domestice. Acesta este momentul în care curățarea are loc în detrimentul altor alte activități și nu mai este funcțională.

Dacă observați pete chele sau zone în care blana este ruptă, pisica dvs. Poate s-a spălat în exces. Acest obicei poate provoca traume pe blană și piele oriunde pe corp. Riscul crescut de infecții ale pielii și erupții cutanate face curățarea excesivă periculoasă pentru sănătatea pisicii tale.

Aceasta poate fi atribuită stresului sau altor factori de mediu. Ar trebui să cereți sfatul unui medic veterinar dacă observați un astfel de comportament dăunător la pisica dvs.

Alte comportamente feline interesante legate de hrănire

Acum, că știi tot ce trebuie să știi despre motivele pentru care pisicile se îngrijesc după ce au mâncat, să aruncăm o privire la alte câteva comportamente interesante care sunt legate de hrănire. Deși nu sunt afișate de toate pisicile, aceste comportamente se pot observa uneori și pot lăsa proprietarii nedumeriți.

De zgârie podeaua în jurul vaselor de hrană?

La fel ca spălarea după masă, zgârierea podelei în jurul alimentelor sau a vaselor de apă provine din instinctele naturale ale pisicii tale. Pisicile sunt considerate prădători și în sălbăticie și trebuie să se protejeze de alți prădători mai mari. Pentru a se menține în siguranță, ele vor îngropa sau acoperi orice resturi de alimente pentru a ascunde orice urmă sau miros pe care le pot lăsa în urmă.

Acest comportament este complet normal pentru pisica domestică. Dacă observați că zgârie sau dă cu labele în jurul vaselor pentru alimente sau apă, nu este nevoie să vă îngrijorați.

De ce continuă să-și răstoarne bolul pentru hrană?

S-ar putea să fie frustrant dacă pisica dvs. aruncă mereu bolul cu mâncare. Acest lucru poate părea doar un comportament prost, dar acest obicei poate fi efectul unei cauze directe.

Mustățile pisicilor sunt organe de simț sensibile. Dacă vasul pentru alimente nu este suficient de adânc sau de lat, mustățile lor se fracă de părțile laterale ale bolului. Această frecare poate provoca disconfort pisicii tale. Răsturnând bolul, pisica înțelege că acest lucru oprește disconfortul. Puteți încerca să schimbați dimensiunea și chiar materialul bolurilor dvs. pentru a încerca să corectați acest comportament.

Dacă ați schimbat castronul și nu ați observat nicio îmbunătățire, orientați-vă atenția asupra mâncării. Pisica poate fi prentențioasă. Prospețimea alimentelor sau lipsa acestora pot motiva acest comportament. Poate doriți să încercați diferite mărci de alimente pentru pisici sau hrană mai proaspătă.

  • Feb 08, 2021
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos