Cum să recunoașteți stresul și depresia la pisici

Cum să recunoașteți stresul și depresia la pisici

Cei mai mulți stăpâni de pisici își dau seama când animalul lor este foarte stresat. Din punct de vedere fizic, poziția corpului devine ghemuită, pisica poate mârâi sau sâsâi, urechile sunt date pe spate, iar pupilele sunt foarte dilatate. Pentru mulți, aceasta este o poziție familiară, observată când animalul este dus la clinica veterinară. Stresul acut este de obicei evident, iar stăpânii pot identifica adesea cauza acestei reacții a pisicii.

Dar cum rămâne cu stresul cronic, mai greu de observat, de o intensitate mai scăzută? Mai dăunător pentru sănătatea pisicii tale, stresul pe termen lung poate fi ușor trecut cu vederea, dar are consecințe dăunătoare. Iată cum să identificați și să combateți stresul cronic la pisici.

Este stresul întotdeauna dăunător?

Este imposibil să-l elimini complet din viața unei pisici. Un anumit grad de stres este esențial atunci când vine vorba de supraviețuire. Când un animal se simte amenințat, ca răspuns instant la stres, corpul animalului produce hormoni care declanșează răspunsul de luptă, fugă sau îngheț. Doza mărită a hormonilor ca răspuns la stres ajută animalul să se pregătească să lupte, să fugă în siguranță sau să înghețe pe loc. Acest răspuns este de scurtă durată, pentru a-i oferi pisicii capacitatea de a reacționa la acea situație pe moment. După dispariția amenințării, toate sistemele fiziologice revin la normal.

Stresul cronic este mai subtil și ușor de trecut cu vederea. Tinde să treacă neobservat de către mulți stăpâni. Dacă i se permite să persiste pe termen lung, poate contribui la probleme medicale, de comportament și chiar depresie. Corpul nu are capacitatea de a suporta stresul susținut pentru perioade îndelungate.

Stresul cronic

Semnele sale sunt ușor de trecut cu vederea. Acestea ar putea include o schimbare a poftei de mâncare, modul în care își face nevoile, nivelul de activitate sau energie și chiar schimbarea aspectului, fiindcă pisica poate începe să năpârlească excesiv. Deoarece aceste comportamente apar lent, pot fi ratate chiar și de cei mai atenți stăpâni. Acest tip de stres apare în situații precum existența unor tensiuni continue într-o familie cu mai multe pisici sau când animalul este nemulțumit de litieră sau de condițiile în care ar trebui să își facă nevoile. Alți factori care pot provoca stres cronic includ pedepsele, singurătatea, programul lipsit de consecvență al familiei, haosul constant al acesteia și chiar boli pe termen lung. Ideea este că poate fi ușor să ratezi semnele de stres cronic, dar efectele pot fi foarte dăunătoare.

Unele semne de stres pot include:

Schimbarea obiceiurilor pe care le are când își face nevoile

Modificarea poftei de mâncare

Schimbarea comportamentului social

Schimbarea tiparelor de somn

Se spală prea des

Modificarea mieunatului și a sunetelor pe care le produce

Creșterea nivelului agresivității

Se ascunde din ce în ce mai des

Cum să reduceți stresul: gândiți ca o pisică

Primul pas este de a descoperi cauza sau cauzele stresului. Pentru asta trebuie să puteți privi mediul din perspectiva pisicii. De exemplu, poate pisica ta este foarte legată de tine și acum, că ai trecut la o slujbă unde lucrezi mai mult timp în fiecare zi, ea rămâne stresată din cauza programului diferit.

Pe măsură ce priviți situația din punctul de vedere al pisicii dvs., este posibil să observați nu unul, ci mai multe detalii declanșatoare de stres care ar putea fi ajustate pentru a reduce sau chiar a elimina efectele acestora. Cel mai important este să nu lăsați pisica să trăiască într-o astfel de stare deoarece îi poate afecta grav calitatea vieții.

 1. Cereți sfatul medicului veterinar pentru a examina pisica și a verifica și elimina orice posibilă problemă medicală care ar putea contribui la stresul cronic.
 2. Ajutați-vă pisica să se adapteze la a fi transportată în cușcă sau geantă specială lăsându-le prin casă pentru ca animalul să se poată ascunde cu ușurință în ele. Hrăniți pisica în apropiere și, în cele din urmă, în interiorul lor.
 3. Vizitați o clinică veterinară care are experiență în gestionarea stresului cronic și reducerea fricii.
 4. Examinați din nou locul în care își fac nevoile pentru a vă asigura că aveți suficiente litiere, că sunt în mai multe locații prin casă, sunt curate, au dimensiunea adecvată și sunt tipul potrivit pentru fiecare pisică din casă. Recomandarea este să aveți atâtea litiere câte pisici aveți, plus una. Pisicile mai în vârstă sau cele cu probleme de mobilitate vor avea nevoie de unele ușor accesibile.
 5. Jucați-vă mai mult cu ele, făcându-vă timp cel puțin de două ori pe zi pentru asta. Pisica dvs. are nevoie să își satisfacă instinctele de vânător.
 6. Abordați tensiunea dintre pisici, în cazul în care aveți mai multe în casă, încercând chiar să le „faceți cunoștință” din nou, dacă este necesar. Acest proces presupune să separați pisicile și apoi să le prezentați din nou, lor ca și cum nu s-ar fi întâlnit niciodată.
 7. Faceți mediul mai interesant, prin adăugarea de zone înalte pentru a le explora sau a se juca, ascunzători, suprafețe pe care să își ascută ghearele și jucări pe care să le folosească singură, astfel încât pisica dvs. să se aibă ce face când rămâne singură acasă.
 8. Oferiți-i o nutriție de bună calitate și asigurați-vă că locul unde mănâncă este sigură și liniștit. Asigurați-vă că o altă pisică nu pune stăpânire pe locul de masă și că bolul pentru hrană nu se află în zone circulate intens din casă. Pisicile preferă zonele liniștite și sigure pentru a se bucura de mese.
 9. Ajută-ți pisica să socializeze treptat, prezentându-i lucruri, oameni și experiențe noi într-un mod care să nu fie copleșitor. Dacă faceți acest lucru lent, puteți ajuta animalul să se simtă în largul său în preajma oamenilor și a altor animale.
 10. Faceți schimbări în viața pisicii dvs. treptat și confortabil, deoarece pisicilor nu le plac modificările bruște de nici un fel.
 11. Într-un mediu cu mai multe pisici, asigurați-vă că există resurse suficiente (hrană, jucării, litiere etc.) și că acestea sunt răspândite în toată casa pentru a evita comportamentul de a proteja resursele.
 12. Acordați atenție schimbărilor de comportament, obiceiurilor de a-și face nevoile, apetitului și aspectului.
 13. Oferă alegerea pisicii tale, astfel încât ea să aibă controlul asupra câtă interacțiune dorește și a cât de mult spațiu personal are nevoie.
 • Dec 08, 2020
 • Categorie: News
 • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos