Cum sa ne protejam pisicile – Partea I

Cum sa ne protejam pisicile – Partea I

Majoritatea cunoastem regulile generale atunci cand discutam despre cum ne ingrijim si cum ne protejam pisicile. Deparatizarea, perierea, mancarea si sterilizarea sunt subiecte pe care le discutam aproape zi de zi, dar ce inseamna exact atunci cand pronuntam verbul ,,a proteja”, la ce ne referim mai exact?

In primul rand, ne gandim la siguranta pisicii, adica cum ne asiguram ca pisica nu va pati nimic, nici in casa, nici afara. In prima parte a acestui articol vom discuta despre pisicile care stau la bloc, in apartament, si nu ies afara deloc. Dupa parerea mea, cea mai importanta regula pentru o pisica care sta doar in casa, este sa aiba spatiu, adica sa incercam sa ii lasam spatiu pentru a alerga, pentru a se juca si acolo unde se poate, sa incercam sa amenajam un loc doar pentru ea. O cutie de carton, o paturica curata sau un scaunel mic, vor fi perfecte pentru o pisicuta, ele nu sunt asa pretentioase, ca noi, oamenii.

Avand in vedere ca o pisica care sta intr-un apartament nu isi poate consuma energia (la fel ca o pisica care acces afara), decat alergand sau jucandu-se cu dumneavoastra, aisgurati-va ca ii puteti oferi aceste lucruri. A doua cea mai importanta regula in protejarea pisicilor noastre este sa avem grija la ce are pisica acces. Sa zicem ca este ziua dumneavoastra si primiti oaspeti. Oaspetii vor veni cu o floare, sa zicem un Crin. Aceasta planta este otravitoare pentru pisica, deci incercati sa o puneti intr-un loc in care pisicuta nu are acces. Alte plante otravitoare pentru pisici mai sunt: lalelele, zambilele, liliacul. Am enumerat doar cateva pentru ca acestea sunt cele mai populare dar sunt si alte plante care pot pune in pericol siguranta piscutei dumneavoastra.

Alt lucru extreme de important este sa tinem pisica departe de geamuri, ferestre, usa de la intrarea din casa. Cu totii am auzit de cazuri cu pisici cazute de la ferestre, pisica care a iesit pe langa stapan, pisica care a disparut si nu a mai gasit-o nimeni. Ei bine, niste parinti responsabili trebuie sa aibe grija ca pisica sa nu cumva sa ajunga, jos. Pisicile sunt de fel, foarte curioase, imediat cum aud ceva, isi indreapta privirea catre fereastra, sar pe pervazul geamului si se uita fix la ceea ce le intereseaza. Instinctul lor de pradator, le spune sa sara, sa prinda fie porumbelul acela care sta fix pe creanga din fata ferestrei dumneavoastra, fie acel future care s-a gandit sa zboare in dreptul geamului dumneavoastra, iar pisica, pisica e nervoasa si doreste sa prinda prada. Astfel, in concentrarea pisicii de a prinde ,,zburatorul”, aceasta nu mai constientizeaza ca este o plasa la geam care se poate decalibra imediat, si sare. Astfel, plasa se poate rupe, se poate gauri de la gherutele pisicii, se poate desprinde din balamale partial sau total. Recomandarea mea este sa incercati cat de mult puteti sa fiti langa ea cand se uita pe geam (mai ales daca este geamul deschis), sa ii acordati atentia cuvenita si sa incercati sa o salvati cat se poate de repede, in caz ca se intampla ceva rau.

De asemenea, colturile ascutite alte anumitor piese de mobilier, le poate rani. Asa ca aveti grija cu inaltimea unora dintre obiecte.

In articolul urmator vom discuta si despre pisicutele care au acces afara si cum putem sa le protejam mai bine! Daca aveti nelamuriri sau intrebari, puteti suna oricand medicul veterinar si sa rugati sa va ajute cu un raspuns avizat.

  • Apr 08, 2021
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos