Cum să înțelegeți comportamentul câinilor

Nu vă puteți aștepta de la câini să gândească și să se poarte precum oamenii. Creierele lor nu funcționează la fel ca ale oamenilor. Le lipsesc raționamentul uman, dar și unele dintre emoțiile și sentimetele noastre mai complexe. Totuși, acestea sunt înlocuite cu propriile abilități și trăsături unice, pe care nu le-am schimba pentru nimic în lume. De aceea animalele sunt atât de speciale: se deosebesc de oameni. Dacă vă străduiți să înțelegeți cum gândesc câinii și ce anume îi deranjează, cu siguranță ceți ajunge să comunicați cu succes cu animalul dvs. Oferiți-i câinelui ceea ce are nevoie, în loc doar să beneficiați de ceea ce vă interesează pe dvs. de la el. Cei care fac totul pentru alții sunt, în general, mai fericiți decât cei care se concentrează doar pe ei înșiși și pe ce vor să primească.

 

Din păcate, mulți oameni își umanizează câinii și îi percep ca având tendințe umane. Procedând astfel, câinele suferă pentru că nu își satisface nevoile instinctuale. Câinii nu gândesc rațional, ei reacționează. Câinii nu își premeditează vreodată acțiunile, adică nu se gândesc vreodată: „O să-l mușc pe primul om care trece de poartă astăzi”. Când un câine mușcă, cel mai probabil o face fiindcă omul nu comunică adecvat cu el. Există anumite lucruri care sunt necesare ca prietenii noștri canini să fie mulțumiți și fericiți. Când nu le primesc, reacționează în consecință.

 

Câinii și animalele, în general, au un limbaj universal. Ei își „citesc” reciproc sentimentele, energiile și trăirile. Și oamenii pot face asta, într-o oarecare măsură. Totuși, majoritatea avem această abilitate într-o stare latentă, am lăsat-o să rămână nefolosită și nici nu ne dăm seama că este posibil. Dacă sunteți nemulțumit, câinele dvs. va ști din momentul când veți intra în cameră, deoarece vă simte furia și energia produsă de acest sentiment. Câinii nu înțeleg că motivul pentru care sunteți nemulțumit este faptul că v-au mestecat canapeaua sau au făcut mizerie în vreo cameră. Singurul mod de a face un câine să înțeleagă cu adevărat că ceva este greșit sau rău este să-l prinzi în momentul în care comite acea faptă sau imediat înainte. Câinii au evoluat din creaturi de haită, lupii, și au păstrat unele instincte și trăsături de la ei. Doar pentru că membrul alfa (stăpânul) îi ceartă, nu înseamnă că știu de ce, ei recunosc doar starea dvs, că sunteți nemulțumit. Ceea ce arată ei și nouă ni se pare ca fiind regret este, de fapt, o rugăminte pentru a ne calma. Ei nu simt regretul pentru încălcarea unor limite și nici nu își dau seama care ar fi acele limite sau ce au făcut greșit.

 

Vă prezentăm un exemplu: câinele dvs. mestecă ceva, cum ar fi coșul de gunoi. În trecut l-ați mustrat după ce a mai făcut-o. Câinele tău crede acum că este rău ca gunoiul să fie pe podea. Deoarece dvs. nu l-ați certat la momentul potrivit, acesta nu înțelege că actul de a ronțăi coșul este un comportament nedorit. El crede doar că este rău să aveți gunoiul pe podea. Se îndepărtează sau afișează supunere, deoarece știe că vei fi supărat și va fi pedepsit. Cu toate acestea, mestecă din nou gunoiul pentru că nu știe că, de fapt, acesta este comportamentul nedorit. El recunoaște că ești furios, dar, fiindcă nu l-ai prins în flagrant, el nu își dă seama cu adevărat de ce. Dacă vreți vreodată să aruncați o bucată de hârtie la coșul de gunoi, și cade pe jos, câinele dvs. poate să vă latre, deoarece știe că gunoiul de pe podea este un lucru rău. El va lătra pentru a vă avertiza că ceva nu este în regulă. Când ridicați hârtia și o aruncați în coș, ordinea va fi restabilită și se va liniști.

 

Pentru o conviețuire de succes între câini și oameni, noi trebuie să fim „liderii haitei”. În sălbăticie, aceștia nu arată afecțiune membrilor inferiori ai haitei, decât dacă au de câștigat prin manifestarea acestui comportament. Liderii impun reguli pe care „subordonații” trebuie să le respecte, limite a ceea ce le este permis să facă, pe care haita trebuie să nu le încalce. Această structură socială face câinele să se simtă în siguranță. Când aceștia conviețuiesc cu oameni, ei au parte de un afecțiune. Toate creaturile iubesc, într-o formă sau alta, iar afecțiunea este exprimarea iubirii. Cu toate acestea, afecțiunea nu este afișată la fel de frecvent în lumea câinilor. Un exemplu este afișarea ei prin lins, ca atunci când un grup din haită se întoarce după vânătoare și este întâmpinat de puii sau câinii adolescenți care nu au participat. Afecțiunea dintre două specii diferite este ceva ce oamenii au adus în lumea câinilor, iar oamenii trebuie să învețe momentele potrivite pentru a o oferi, pentru a menține o comunicare de succes. Cu toate acestea, de prea multe ori le oferim câinilor noștri numai dragoste afectuoasă și trecem cu vederea instinctele lor canine importante. Atunci când un câine este lipsit de disciplină, el își va pierde direcția, va deveni instabil, confuz și nefericit. Câinii inferiori se așteaptă de la conducătorul haitei la îndrumare și direcție. Instinctele lor le spun că, fără un lider puternic și consistent, nu vor supraviețui. Prin urmare, este instinctual ca un câine să încerce să preia conducerea dacă nu vă vede ca pe un lider consecvent și puternic.

 

În natură, păsările zboară, peștii înoată, iar câinii merg și aleargă. Pentru ei, mersul pe jos este un instinct de migrație. Haitele călătoresc pentru a căuta hrană. Liderul conduce, iar membrii inferiori îl urmează. Scoaterea unui câine la plimbare nu ajută doar prin a face mișcare, dar și pentru satisfacția instinctelor câinelui dvs. Alergând în curte, jucându-se cu un alt câine, urmărind o minge sau eliberându-vă câinele în spațiul de joacă din parc nu vor satisface acest instinct. Cea mai mare greșeală este că uităm că ei sunt animale. Noi umanizăm câinii fiindcă ne place să facem asta. De prea multe ori îi folosim pentru a ne satisface propriile nevoi și trecem cu vederea faptul că ei, pe care îi numim „cei mai buni prieteni ai omului”, au propriile lor nevoi. Câinii ne ajută și este timpul ca și noi să-i ajutăm, la rândul nostru, văzând câinii ca pe niște animale, învățând ce nevoi au și cum să le satisfacem. Atunci și numai atunci putem fi și noi cel mai bun prieten al câinelui nostru.

  • Nov 20, 2020
  • Categorie: News
  • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos