Cum să îți ajuți câinele să slăbească

Impactul, chiar și al unui exces de greutate relativ scăzut, este mai mare și mai grav la câini decât la om. Obezitatea canină nu numai că poate duce la o serie de boli și le poate înrăutăți pe altele, dar afectează și funcțiile normale ale corpului. Câinii supraponderali au șanse mai mari să dezvolte nereguli metabolice, funcții anormale în multe sisteme de organe, diabet zaharat și rezistență la insulină, hipertensiune arterială, probleme articulare, ale ligamentelor și multe altele.

Cercetările au demonstrat, o legătură între obezitate și cancer, dar nu este clar cum crește riscul acestuia din urmă. O teorie este că excesul de grăsime din jurul organelor vitale încurajează inflamația. Aceasta, persistând pe termen lung, poate provoca leziuni ale ADN-ului care duc la dezvoltarea cancerului.

Câinii care sunt supraponderali sau chiar obezi duc o viață mai scurtă - în medie, cu 2 ani mai puțin decât cei care au o greutate normală pentru talia lor.

Vestea bună este că multe dintre aceste probleme de sănătate pot fi prevenite, atenuate sau eliminate prin nutriție adecvată, un stil de viață activ și menținerea unei greutăți sănătoase.

Greutatea unui câine depinde de mulți factori

Energia se măsoară în calorii, iar caloriile sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze. Cu toate acestea, excesul de calorii care nu sunt arse este stocat ca grăsime corporală și apare atunci când sunt consumate mai multe decât sunt utilizate de organism.

Excesul de grăsimi poate fi util înainte de perioade mai grele pentru unele animale. De exemplu, urșii își petrec ultima lună înainte de hibernare căutând alimente constant și mâncând cât mai mult. Astfel, greutatea suplimentară (energia stocată) va fi disponibilă pentru ca organismul să o poată folosi pentru funcțiile de bază în timp ce hibernează. Fac acest lucru deoarece în natură nu este disponibilă suficientă mâncare în timpul lunilor reci de iarnă. În timpul hibernării, corpurile lor își reduc procesele fiziologice la un nivel minim, folosind energia stocată pentru a supraviețui.

În schimb, câinii noștri au hrană disponibilă pe tot parcursul anului și, prin urmare, nu au nevoie să stocheze energie suplimentară. De fapt, această greutate suplimentară le poate fi dăunătoare.

Pe lângă cantitatea de hrană există și alți factori care pot influența greutatea unui câine. Densitatea caloriilor (numărul de calorii dintr-o porție) și cât de ușor se digeră alimentele pot juca, de asemenea, un rol. Factorii non-alimentari care pot afecta greutatea includ genetica, stilul de viață și nivelul de activitate, vârsta, clima și chiar unele boli. Sterilizarea mai joacă un rol important. La câinii tineri, aceasta crește riscul de obezitate la masculi, în timp ce pe femele nu le influențează în vreun fel. Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, riscul de obezitate crește la femelele sterilizate mai în vârstă, dar scade la masculi.

Un alt factor major îl reprezintă comportamentul proprietarului. Proprietarii supraponderali au tendința de a oferi gustări în mod regulat sau atunci când aceștia mănâncă, în timp ce proprietarii cu o greutate normală oferă mici gustări numai în scopuri de a dresa câinele sau ca diverse recompense. Acest lucru sugerează că sănătatea animalelor de companie și a proprietarilor sunt interconectate - și că planurile de gestionare a greutății atât pentru câine, cât și pentru proprietar ar putea avea mai mult succes dacă ar fi aplicate în același timp.

Indicele de masă corporală a câinelui

Deoarece greutatea ideală a unui câine variază în funcție de rasă, talie și vârstă, iar starea acestuia este mai importantă decât cât de mult cântărește, un astfel de indice oferă o măsurare mai relevantă decât doar greutatea.

Oamenii de știință au creat o scală care vă poate ajuta să evaluați acest indice pentru câinele dvs. Diferența dintre fiecare 2 trepte este de aproximativ 20%. În general, un câine este considerat supraponderal atunci când nivelul excesului de grăsime corporală este mai mare sau egal cu 15% din ideal. Obezul este definit ca fiind cu aproximativ 30% peste optim.

Cum sa ajuti cainele sa slabeasca

12 sfaturi pentru a vă ajuta câinele să slăbească

 1. Măsurați alimentele în porții zilnice și folosiți-le atât pentru mese, cât și pentru gustări.
 2. Nu ghiciți niciodată cantitățile. Folosiți un cântar pentru hrana pe care i-o oferiți.
 3. Familiarizați-vă cu numărul de calorii din hrana câinelui dvs.
 4. Evitați gustările prea prelucrate; în schimb, căutați mâncăruri sănătoase cu un singur ingredient (cum ar fi legume proaspete și fructe) - și să știți câte calorii conțin!
 5. Folosiți jocul, lauda, ​​mângâierea sau atenția în loc de gustări pentru a recompensa comportamentul bun.
 6. Unii câini folosesc comportamentul de căutare a hranei ca o modalitate de a atrage atenția. Încercați să vă jucați, să îl mângâiați sau alte forme de interacțiune în loc să cedați la acea cerere de o gustare.
 7. Plimbați-vă câinele. Măriți încet distanța, pe măsură ce câinele capătă rezistență.
 8. Jucați-vă cu câinele dvs.! Căutați jucării care vă interesează câinele și încurajează mișcarea.
 9. Dacă câinele dvs. se plictisește de o jucărie, puneți-o deoparte și încercați una nouă.
 10. Dacă îi place să se joace cu alți câini, programați ieșiri la joacă împreună cu partenerii corespunzători.
 11. Așezați vasul pentru hrana câinelui într-un loc diferit la fiecare masă; astfel ajută-l să depună puțin efort înainte de a se bucura de mâncare.
 12. Folosiți un aparat care îi oferă mâncarea porționat.

Dieta și mișcarea

Programul de scădere în greutate a unui câine va fi conceput astfel încât câinele să primească suficienți nutrienți și pentru a se simți bine pe tot parcursul programului. Când aportul său caloric este redus la un nivel mai adecvat (suficient pentru a-și susține necesarul de energie ideal), corpul său va începe să extragă energia din greutatea stocată.

Alimentele bogate în calorii și fibre (cum ar fi legumele verzi) pot fi benefice pentru succes; nu numai că ajută câinii să se simtă mai plini și reduc senzația de foame, dar și reduc densitatea calorică a unei diete, astfel încât să poată fi hrănit cu un volum mai mare de hrană. Atunci când alimentația trebuie redusă pe perioade prelungite, pot fi prescrise diete specializate pentru a vă asigura că nu apar deficiențe nutriționale.

Activitatea fizică este importantă pentru sănătatea generală, dar și pentru arderea de calorii. Un nivel mai ridicat de exerciții fizice ajută la creșterea masei musculare, astfel consumând din ce în ce mai multe calorii.

Totuși, discutați cu veterinarul înainte de a face mult mai multă mișcare. Dacă prietenul dvs. nu este obișnuit cu activitatea fizică, nu începeți în forță, deoarece poate fi periculos. Treptat și regulat funcționează cel mai bine, crescând nivelul de activitate pe măsură ce câinele devine mai sănătos.

 • Nov 20, 2020
 • Categorie: News
 • Comentarii: 0
Lasa commentariu
Cos
0
Niciun produs in cos